Aukioloajat: Ma-Pe 8.00-18.00 | Puh 020 756 9690
Eläinlääkintää jo vuodesta 1972!
Valitse sivu

Loishäädöt

Sisäloiset altistavat hevosia erilaisille sairauksille, kuten ähkylle ja laihtumiselle. Matotartunnan aiheuttama yleiskunnon heikkeneminen heikentää hevosen vastustuskykyä myös muille sairauksille. Sisäloisille alttiimpia ovat varsat ja nuoret hevoset sekä yleiskunnoltaan heikentyneet yksilöt. Lisäksi vilkas hevosliikenne sekä tilaan nähden liian suuret hevospopulaatiot altistavat hevosia sisäloistartunnoille. Siten myös hevosten sisäloishäädön tarve vaihtelee hevosen iän ja olosuhteiden mukaan.

Suomessa hevosten yleisimpiä sisäloisia ovat cyathostominaet eli pienet sukkulamadot (pienet strongylukset), suuret sukkulamadot (suuret strongylukset) sekä suolinkaiset. Eri ikäisillä hevosilla esiintyy eri sisäloisia: suolinkainen on tärkein varsojen sisäloinen, aikuisille hevosille kehittyy sen sijaan vastustuskyky suolinkaisia vastaan. Pienet sukkulamadot ovat suurin aikuisten hevosten sisäloisryhmä. Suuria sukkulamatoja esiintyy vain vähän, heisimatojen esiintymistä suomalaisissa hevosissa ei toistaiseksi vielä tunneta kovin hyvin, mutta viimeisimpien tutkimusten mukaan niidenkin esiintyminen olisi melko vähäistä.

Sisäloisia esiintyy eri määrä eri hevosissa. Tutkimusten mukaan 80% kaikista hevosten sisäloisista on vain 20% hevospopulaatiosta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa hevosista on ainakin lähes sisäloisvapaita.

Suolinkaisten munat ovat erittäin kestäviä ympäristössä ja suolinkaistartunta onkin siksi mahdollinen ympäri vuoden. Sukkulamato- ja heisimatotartunnat sen sijaan saadaan yleisimmin laidunruohosta.

Sisäloisten ennaltaehkäisykeinoja

Paras tapa ennaltaehkäistä sisäloistartuntoja on vähentää niiden esiintymistä ympäristössä. Koska sisäloiset tarttuvat ulosteen välityksellä, on hygienia merkittävässä roolissa. Tarhat kannattaa puhdistaa ulosteesta säännöllisesti, samoin pihatot. Myös karsinoiden seinät on syytä puhdistaa etenkin, mikäli hevoset vaihtelevat karsinoita. Laitumelta peräisin olevia sisäloistartuntoja ennaltaehkäistään parhaiten estämällä loisten pääsy laitumelle. Ennen laitumelle tai ruohotarhaan päästämistä on syytä tutkituttaa ulostenäytteet ja lääkitä hevoset tarvittaessa. Pienten sukkulamatojen infektiiviset toukkamuodot säilyvät parhaiten ruohonjuuritasolla maassa olevassa karikkeessa. Siksi keväällä/kesällä kannattaa odottaa, että ruoho on ehtinyt kasvaa, jotta hevoset eivät koluaisi ruohoa aivan tyvestä ja samasta syystä myös ylilaiduntamista kannattaa välttää. Laidunkierto, laitumen uusiminen sekä eri eläinlajien vuorotteleminen laidunlohkolla pienentävät myös tartuntapainetta.

SISÄLOISHÄÄTÖ

Sisäloishäätösuosituksilla pyritään vähentämään sisäloisten aiheuttamaa terveydellistä riskiä hevosille sekä entistä tärkeämpänä seikkana vähentämään/minimoimaan sisäloisten alati kasvavaa resistenssiä loishäätölääkkeille.

Lääkeaineresistenssi käytössä oleville sisäloislääkkeille on todellinen ongelma Suomessakin. Sen vuoksi on ehdottoman suositeltavaa, että hevosten ulostenäytteet tutkitaan ja hevoset lääkitään vain, mikäli siihen on todella tarvetta ja lääkitys kohdennetaan niihin loisiin, joita ulostenäytteessä todetaan. Lisäksi resistenssitilanteen kartoittamiseksi ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa tutkia ulostenäyte vielä 2 viikkoa madotuksen jälkeen. Heisimato on ulostenäytetutkimusten kannalta hankala, sillä heidimadon jaokkeita löydetään perinteisillä tutkimusmenetelmillä vain satunnaisesti. Tämän vuoksi syksyllä laidunkauden jälkeen yleisesti on suositeltu madottamaan joka tapauksessa heisimatoa vastaan, mutta ulostenäyte on silloinkin suositeltava tutkia, jotta osataan valita oikea valmiste mahdollisia muita sisäloisia vastaan. Varsojen sisäloishäätösuositukset eroavat aikusiten hevosten suosituksista, päivitetyt suositukset kannattaa tarkastaa sivun lopussa olevasta linkistä.

Eläinsairaalamme laboratoriossa tutkitaan hevosten lantanäytteitä ja tuloksen saat jo samana tai seuraavana päivänä.

Ohjeet lantanäytteen ottoon:

Lantanäytteet suositellaan ottamaan 3 eri päivältä. Ota puhtaaseen pussiin tai purkkiin puolikas kahdesta mahdollisimman tuoreesta lantapallosta. Kirjoita pusseihin/purkkeihin  hevosen nimi ja päivämäärät, ja toimita näytteet tutkittavaksi Eläinsairaalan laboratorioon samana päivänä, mielellään aamupäivän aikana. Ennen toimittamista näytteet tulee säilyttää kylmässä, esim. jääkaapissa. Mikäli näytteitä tulee samalla kertaa useammasta hevosesta, ilmoittatehan meille niistä ennakkoon.

Oheisessa linkissä Suomen Eläinlääkäripraktikoiden päivittämät  sisäloishäätösuositukset hevosille: http://www.sep.fi/assets/files/pdf/sep2016-loissuositus.pdf