Aukioloajat: Ma-Pe 8.00-18.00 | Puh 020 756 9690
Eläinlääkintää jo vuodesta 1972!
Valitse sivu

Leikkauspotilaan jatkohoito

Lemmikki luovutetaan teille operaation jälkeen kun se on herännyt tai heräämässä. Nukutuksen jälkeen eläimen ruumiinlämpö on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Antakaa potilaan heräillä rauhassa omia aikojaan lämpöisessä ja vedottomassa paikassa lattiatasolla. Laittakaa reilusti peittoja alle ja päälle.

Mikäli taloudessanne on muita eläimiä tai pieniä lapsia, älkää päästäkö näitä samaan tilaan heräilevän potilaan kanssa, koska narkoosista herätessään eläin saattaa olla arvaamaton. Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Lemmikkiä ei siis saa päästää kävelemään esimerkiksi portaisiin, ennen kuin se on täysin herännyt.

Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti ja eläimelle saattaa sattua ”vahinkoja”. Tästä syystä kannattaa kotimatkalle varata lemmikille oma alusta autoon.

Ruokaa ja juomaa annetaan vasta kun eläin on kunnolla herännyt. Aluksi on hyvä antaa normaalia pienempiä ruoka-annoksia useamman kerran päivässä.

Liikunta on tikkien poistoon saakka vain pienet pissatus- ja kakatuslenkit remmissä, parin päivän kuluttua leikkauksesta voi tehdä rauhallisia kävelylenkkejä mutta hyppimistä, juoksemista ja muuta riehumista tulee välttää.

Leikkaushaavan hoidossa tulee noudattaa kotiutuksen yhteydessä annettuja ohjeita. Eläin ei saa nuolla tai pureskella leikkaushaavaa. Se estetään käyttämällä tarvittaessa kauluria tai suojapukua. Haava-aluetta tulee suihkutella päivittäin kädenlämpöisellä vedellä useiden minuuttien ajan. Suihkutuksen jälkeen huolellinen kuivaus puhtaalla pyyhkeellä varovasti painellen, ei hankaamalla.

Jos haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, punoitusta, haavan eritystä, pahaa hajua tai muuta poikkeavaa, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Mikäli leikkaushaavan päälle on laitettu haavalappu, se voidaan ottaa pois leikkauspäivästä katsoen ylihuomenna tai aiemmin jos se kastuu tai likaantuu.

Potilas saa leikkauksen yhteydessä lääkkeitä injektiona. Jatkolääkityksessä teidän tulee noudattaa kotiutuksen yhteydessä annettuja erillisiä ohjeita.

Tikkien poisto on tyypillisesti 12-14 vrk kuluttua. Kontrollikäynnin päivämäärä saattaa kuitenkin vaihdella leikkauksesta riippuen, joten noudattakaa ystävällisesti eläinlääkärin antamia kotiutusohjeita.