Aukioloajat: Ma-Pe 8.00-18.00 | Puh 020 756 9690
Eläinlääkintää jo vuodesta 1972!
Valitse sivu

Sterilisaatio ja kastraatio

Kissan kastraatio ja sterilisaatio

Kissan sterilisoinnin tai kastroinnin, niin kutsutun kissan ”leikkaamisen”, on todettu pidentävän kissan elinikää. Eliniän pidentyminen selittyy muun muassa leikatun kissan liikkumareviirin pienentymisellä, jolloin riskit joutua onnettomuuteen tai tappeluihin muiden kissojen kanssa pienenevät. Muita leikkauttamisen etuja ovat ei-toivottujen pentujen välttäminen ja uroskissan kiimakäyttäytymisen ja virtsalla merkkailun väheneminen. Leikatut kissat lihovat leikkaamattomia kissoja helpommin hormonitoiminnan ja liikkumisen vähentymisen myötä, minkä vuoksi leikatulle kissalle tulee tarjota enemmän aktiviteetteja tai säännöstellä ruoan saantia tarkemmin.

Nartun sterilisaatio

Nartun sterilisaatiossa kissalta poistetaan munasarjat ja yleensä myös osa kohtua. Narttu suositellaan leikattavan aikaisintaan 8 kuukauden iässä, esimerkiksi ensimmäisen kiiman jälkeen, mutta sterilisointi onnistuu myös vanhemmalla iällä. Kissan tulisi olla täysikasvuinen ennen leikkausta, sillä muuten sterilisointi saattaa vaikuttaa pitkien luiden kasvulinjojen sulkeutumiseen.

Sterilisoitu narttu ei voi enää lisääntyä, samalla vähenee kiimakäyttäytyminen, kuten mouruaminen ja ärtyneisyys. Leikatut kissat sairastuvat leikkaamattomia harvemmin kohtutulehdukseen.

Uroksen kastraatio

Uroksen kastraatiossa kissalta poistetaan kivekset, minkä jälkeen kissa ei voi enää lisääntyä. Uroskissa suositellaan leikattavan 8 kuukauden iässä tai vanhempana, kuitenkin niin, että kissa on jo saavuttanut sukukypsyyden. Sukukypsän uroksen tunnistaa reviirin merkitsemisestä ja mouruamisesta.

Kastroinnin myötä uroksen häiriökäyttäytyminen ja virtsalla merkkaaminen vähenee tai loppuu kokonaan. Kissa pysyy myös paremmin pihapiirissä ja välttää näin ollen tappeluita muiden urosten kanssa.

Koiran kastraatio ja sterilisaatio

Uroksen kastrointia ja nartun sterilisointia, niin kutsuttua koiran ”leikkaamista”, voidaan pitää ennaltaehkäisevänä terveydenhoitona. Kastraatiossa urokselta poistetaan kivekset, ja sterilisaatiossa nartulta kohtu ja munasarjat. Koiran leikkauttaminen vähentää riskejä saada myöhemmällä iällä erilaisia hormonaaliseen toimintaan liittyviä kasvaimia ja tulehduksia. Hyödyt vaihtelevat koiran sukupuolesta riippuen, mutta varmaa on, että koiran leikkauttaminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin sairaan koiran hoitaminen myöhemmässä vaiheessa.

Nartun sterilisaatio

Narttu suositellaan sterilisoitavan 6 kuukauden iän jälkeen, yleensä ensimmäisten juoksujen jälkeen. Nartun sterilisoiminen nuorena takaa paremmat hyödyt kuin myöhemmällä iällä suoritettu sterilisointi. Esimerkiksi nisäkasvainten kohdalla aikaisin suoritettu sterilisointi ehkäisee paremmin kasvainten syntyä kuin myöhemmällä iällä suoritettu sterilisointi.

Sterilisoinnin perimmäinen tarkoitus on estää ei-toivottujen pentujen syntyminen, mutta sterilisointia tehdään myös terveyssyistä. Terveyshyötyjä ovat muun muassa pienentynyt riski saada nisäkasvaimia ja kohtutulehdus, niin kutsuttu märkäkohtu. Jalostustietojärjestelmän kuolinsyytilastojen mukaan ikääntyvien narttukoirien tavallisimpia kuolinsyitä ovat erilaiset pahanlaatuiset nisäkasvaimet. Märkäkohtuun puolestaan sairastuu noin 23% leikkaamattomista nartuista. Sterilisointi ehkäisee myös ei-toivottua kiimakäyttäytymistä. Mikäli narttu kärsii voimakkaista kiimaan liittyvistä oireista, kuten masennus ja maidontuotanto, on sterilisointi keino helpottaa koiran elämää.

Uroksen kastraatio

Uros suositellaan kastroitavan vähintään 8 kuukauden iässä tai koiran saavuttaessa sukukypsyyden. Kastroimalla uros voidaan ennaltaehkäistä eturauhasvaivoja, kiveskasvaimia, hormonaalista aggressiivisuutta toisia uroksia kohtaan sekä kiimakäyttäytymistä ja sisälle merkkaamista

Suomessa tavallisin syy uroksen kastrointiin on aggressiivinen käyttäytyminen muita uroksia kohtaan sekä virtsalla merkkaaminen ja kiima-ajan oirehdinta. Eturauhasongelmat ovat kasvaimia yleisempi vaiva, joka voidaan ennaltaehkäistä uroksen kastroimisella.